Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Audició, 3 de març, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat la campanya “Canviar la mentalitat: fem de la cura de l´oïda i l’audició una realitat per a tots”, en la qual la Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya (Federación AICE), participa des del seu inici per a potenciar en territori espanyol la importància de corregir els conceptes equivocats, que estigmatitzen, sobre la pèrdua auditiva, molt comuns entre el públic en general i fins i tot entre professionals d’atenció primària de salut.
“Més de 400 milions de persones amb pèrdua auditiva podrien beneficiar-se de l’ús de dispositius auditius. No obstant això, menys del 20% d’aquestes necessitats estan cobertes”, afirma la Dra. Bente Mikkelsen, directora del Departament de Malalties No Transmissibles de l’OMS. “La pèrdua d’audició no tractada és un desafiament de salut pública mundial i genera un cost estimat de més d’un bilió de dòlars a l’any. Donada l’escassetat mundial d’especialistes en atenció de l’oïda i l’audició, hem de repensar la forma en què tradicionalment brindem serveis”.
Hem d’enfrontar-nos a dos desafiaments claus en l’atenció de l’oïda i l’audició. El primer, la falta de capacitat del Sistema Nacional de Salut per a brindar atenció integrada al llarg de la vida de les persones. Per això, Federación AICE advoca, proposa i treballa a aconseguir una major inversió per a aconseguir un diagnòstic primerenc i circuits d’atenció integral, com, per exemple, amb la implementació d’un cribratge auditiu en adults a partir dels 55 anys, com es pot constatar en la campanya Ser Oído.
El segon desafiament es relaciona amb les campanyes que realitza AICE de sensibilització i conscienciació per a eliminar les percepcions errònies, com les que assumeixen que la pèrdua auditiva és una part inevitable (i sense solucions efectives) de la vellesa. “Els mites comuns sobre la pèrdua auditiva sovint impedeixen que les persones busquen els serveis que necessiten, fins i tot quan eixos serveis estan disponibles”, va afirmar la Dra. Shelly Chadha, directora tècnica d’atenció de l’oïda i l’audició en l’OMS. “Qualsevol esforç per a millorar la prestació d’atenció auditiva mitjançant l’enfortiment del sistema de salut ha d’anar acompanyat d’un treball per a crear consciència en les societats i abordar l’estigma relacionat amb l’atenció de l’oïda i l’audició”.
Hui dia, encara trobem alguns professionals sanitaris d’atenció primària que no deriven a molts possibles candidats, en pensar que no podrien beneficiar-se de les ajudes tècniques, com l’implant coclear que és l’únic dispositiu mèdic capaç de reemplaçar un sentit, una tecnologia que ha revolucionat el món de la deficiència auditiva.
“Segons els estudis, només el 6% dels possibles candidats a l’implant coclear, arriben als serveis d’otorrinolaringologia especialitzats i són implantats” recorda Joan Zamora, President de Federación AICE, que lluita per a aconseguir un accés equitatiu a la cura de l’oïda i l’audició. “A Espanya hi ha 1.230.000 persones amb pèrdua auditiva de diferent tipus i grau, de les quals més de 310.200 serien sever-profundes o cofótiques, de les quals solament 23.000 són usuàries d’implant coclear. I quan per fi s’implanten, el cost del manteniment és a càrrec de les famílies, perquè no hi ha una prestació igualitària per a tota la vida”.
Federación AICE, seguint les indicacions de l’OMS, i en col·laboració amb les Administracions Públiques, ha fomentat la il·luminació en roig de monuments emblemàtics per tot el territori, com la Cibeles a Madrid, el Palau de la Aljafería a Saragossa, la Ciutadella de Menorca, Palau Municipal de Tarragona, l’Ajuntament de Pamplona o el Poal de Revellín de Logronyo, entre altres.
A més, hem reforçat la campanya a través d’ubicació de cartelleria informativa en ciutats com Lleó, Múrcia, La Llacuna, la Corunya o Gijón i 20 municipis, i amb la col·laboració d’empreses de transports, mitjançant espots publicitaris, com a Metro Valencia, TRAM d´Alacant, Mobility ADO a Vigo, Autobusos TUSSAM a Sevilla, Avanza de Saragossa, metro i autobusos TMB a Barcelona.
Des de la nostra entitat instem als governs que prenguen mesures per a integrar l’atenció de l’oïda i l’audició en l’atenció primària de salut, implementar enfocaments comunitaris que acosten els serveis a les persones i liderar iniciatives per a crear consciència i mitigar l’estigma relacionat amb la pèrdua auditiva, així com fomentar estratègies d’homogeneïtat
i estandardització en la recopilació de dades de qualitat, qualitativa i quantitativa.
Que la cura de l’oïda i l’audició siga una realitat per a tothom!
Que l’implant coclear arribe a totes les persones que el necessiten!