View Sidebar

 
  • facebook
  • twitter
  • youtube
 
La Targeta Europea de Discapacitat ha estat aprovada oficialment!

La Targeta Europea de Discapacitat ha estat aprovada oficialment!

14/10/2024 15:51
Imatge de exemple de targeta europea de discapacitat

Avui és un dia històric: el Consell de la Unió Europea ha donat llum verda a la versió final de la Directiva sobre la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta Europea d’Estacionament, superant els últims tràmits burocràtics.

Des de l’abril celebràvem l’acord polític sobre aquests textos. No obstant això, l’aprovació legal definitiva s’havia endarrerit a causa de la complexa traducció del document als 27 idiomes oficials de la UE.

Amb aquesta aprovació, el següent pas serà la publicació al Diari Oficial de la UE, donant inici al compte enrere perquè els països comencin a emetre aquestes targetes. La directiva estableix que la implementació completa s’haurà de fer abans de l’any 2028, tot i que els Estats membres poden i haurien de començar a emetre-les i acceptar-les tan aviat com sigui possible.

Pròxims passos: treballar en la implementació nacional

El repte ara és garantir una implantació efectiva a cada país, desenvolupant lleis nacionals ambicioses i coherents. En aquesta nova etapa, els esforços se centraran en:

  • Assegurar finançament suficient per implementar les targetes de manera eficient.
  • Reduir al mínim les excepcions en l’aplicació, per maximitzar-ne l’abast.
  • Ampliar els beneficis més enllà del pla inicial, permetent que les persones amb discapacitat accedeixin de manera temporal a suports arreu d’Europa.
  • Col·laborar amb la Comissió Europea en el desenvolupament dels requisits tècnics necessaris, incloses les versions digitals de la targeta.

Yannis Vardakastanis, president del Fòrum Europeu de la Discapacitat, ha expressat:
“Ens alegra que els darrers obstacles hagin estat superats. Ara esperem que els països de la UE mostrin la mateixa ambició i rapidesa a l’hora de començar a emetre i acceptar les targetes tan aviat com sigui possible.”

Aquesta nova eina representa un gran avanç en el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat, facilitant la seva mobilitat i l’accés a serveis arreu d’Europa. Des de Federación AICE continuarem treballant perquè la seva implementació sigui un èxit.