View Sidebar

 
  • facebook
  • twitter
  • youtube
 
Gran èxit de les Jornades de Teràpia Auditiva Verbal celebrades a Madrid

Gran èxit de les Jornades de Teràpia Auditiva Verbal celebrades a Madrid

27/05/2014 13:20

Sra. Queipo de Llano, Secretària General de la Fundació Konecta; Don Joan Zamora, President de la Federació AICE; Don Ignacio Tremiño, Director General de Política Social; i Don Alberto Rodríguez, President d'AICCAM durant la inauguració de les Jornades TAVEls passats divendres i dissabte, 23 i 24 de maig, van tenir lloc les ‘Jornades TAV Teràpia Auditiva Verba Una aliança entre pares i professionals’ al CaixaForum de Madrid, amb Hilda Furmanski com a ponent principal. Més de 150 professionals de la sordesa, logopedes i familiars de nens amb implant coclear i/o audiòfon van assistir a les classes magistrals sobre Teràpia Auditiva Verbal en tota la seva expressió. Es va recórrer des de la teoria fins la pràctica en casos de nens amb implantacions tempranes o tardanes amb resultats espectaculars. Els propis assistents van comentar que implementar aquesta teràpia podria beneficiar al futur a molts sords en tots els racons d’Espanya.

Les jornades van fer inaugurades per Don Ignacio Tremiño, Director General de Política Social. Va estar acompanyat a la taula inaugural per la Sra. Queipo de Llano, Secretaria General de la Fundació Konecta, la Sra. Fuentes, Directora de CaixaForum Madrid, el Sr. Alberto Rodríguez, President de l’Associació d’Implantats Coclears de la Comunitat de Madrid, i el Sr. Zamora, President de la Federació AICE.  

El Sr. Tremiño va destacar el treball de l’empresa Konecta dins del món de la discapacitat, a més d’agraïr a la Federación AICE i a AICCAM que li ensenyin cada dia coses noves sobre l’implant coclear.

Hilda Furmanski va trencar amb alguns tòpics sobre les sessions de logopedia quan va afirmar que amb aquest mètode no és necessari tenir als nens sords (sense Hilda Furmanski durant les Jornades TAV celebrades a Madridaltres patologies associades) en teràpia fins que siguin majors d’edat, ja que amb un període de tres a cinc anys -segons els casos- s’aconsegueix arribar al màxim de la rehabilitació, i només es necessiten controls periòdics per a no perdre aquest resultat a conseqüència del pas del temps.

Per a ella, la funció del terapeuta no és ensenyar vocabulari, sinó guiar i reforçar a la família. Això només s’aconsegueix si els pares hi són a les sessions de logopedia, ja que és impossible treballar si no hi ha tres persones com a mínim, pel “jo” (tearapeuta), el “tu” (nen) i el “ell o ella” (familiar).

Es va recordar que els pares ajuden a sostenir les conversacions amb els nens més petits i que no ens ha de fer por un pare preguntaire, ja que quant més informació té un pare, más formada és la seva decisió.

El treball del terapeuta és promoure l’estímul superior auditiu per a que el nen creixi en habilitats cada cop més sofisticades. La repetició no serveix de gaire ja que el nen no guanya en confiança si tot s’ho repetim i a la vida quotidiana ningú li anirà repetim les coses tota l’estona, ni tan sols els seus companys i amics.

 Asistents a les Jornades TAV celebrades al CaixaForum de MadridHem de parlar més a prop en comptes de més fort i, durant les sessions, hem de seure al costat del nen i mai enfront per mostrar-li al nen que pot confiar en la seva audició i preguntar-li sovint què ha escoltat, perquè encara que a vegades no sigui la resposta correcte, s’aprèn de les respostes que el nen proporciona. Els nens han de poder generar l’estratègia de preguntar que significa una paraula desconeguda per ampliar vocabulari a la vida diària i no només en teràpia.

Hilda Furmanski és fonoaudiòloga titulada de la Universitat de Buenos Aires a l’any 1985. Es va especialitzar en l’abordatge dels problemes d’audició en nens i va treballar en les àrees d’avaluació audiològica, equipament auditiu, (re)habilitació auditiva i teràpia auditiva verbal, sent pionera d’aquest tipus d’abordatge a l’Argentina.

A l’any 2002 va obtenir la certificació de l’Auditory-Verbal International com a Terapeuta Auditiva Verbal, convertint-se així en la primera Certified Auditory-Verbal Therapist en llengua castellana.

És autora de varies publicacions en revistes de l’especialitat i ha dissenyat material per a l’avaluació de la percepció auditiva de la parla pel castellà rioplatenc. Actualment és professora adjunta a la Càtedra de Terapèutica Audiològica i professora titular a la Càtedra d’Educació del Nen Sord a la carrera de Fonoaudiologia a la Universitat del Museo Social Argentino.

La Jornada es poder seguir per Twitter i Facebook, i fins i tot es va contestar alguna pregunta realitzada per Internet des de l’altra punta del món.

Aquestes jornades van ser possible gràcies al patrocini de Konecta, empresa multinacional espanyola, líder en la prestació de serveis integrals d’outsourcing i contact center, que a través de la Fundació Konecta i la seva responsabilitat social, propulsa projectes socials amb la missió de facilitar la integració social de les persones en risc d’exclusió. També volem agrair  la col·laboració de les companyies d’implant coclear, MED-EL, Advanced Bionics i Cochlear – GAES; així com al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i a tots els responsables de CaixaForum Madrid.